Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Υγιεινή Διατροφή: Φρούτα και Λαχανικά

Η δεύτερη πιο σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρέπει να τρώμε κάθε μέρα, γιατί μας δίνουν βιταμίνες και φυτινές ίνες. Οι βιταμίνες μας προσφέρουν όμορφο δέρμα, λαμπερά μαλλιά και δυνατή όραση. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. 

   
   



  • Ποια φρούτα και λαχανικά γνωρίζεις;



  • Από που προέρχονται τα φρούτα και τα λαχανικά;
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυτικής προέλευσης, δηλ. τα παίρνουμε από τα φυτά. Τα φρούτα είναι οι καρποί των δέντρων και τα λαχανικά είναι φυτά που πρέπει να τα φυτεύουμε κάθε χρόνο. Οι γεωργοί φροντίζουν όλο το χρόνο τα περιβόλια και τους λαχανόκηπους, για να δώσουν τα προϊόντα τους στα μανάβικα ή στα σούπερ μάρκετ. 



  • Πώς μπορούμε να φάμε τα φρούτα και τα λαχανικά;
Τρώμε τα φρούτα ωμά, δηλ.χωρίς βράσιμο. Μπορούμε, ακόμα, να τα στύψουμε και να πιούμε το χυμό τους, αλλά τότε δεν παίρνουμε τις φυτικές ίνες. Προτιμάμε, λοιπόν, να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα. 
Με τα φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι η σταφίδα, αλλά αυτά τα τρόφιμα έχουν πολλή ζάχαρη και δεν μπαίνουν στην ομάδα Φρούτα και Λαχανικά.



Τα λαχανικά τα χωρίζουμε σε ομάδες, ανάλογα με το μέρος που τρώμε. Μπορούμε να φάμε τα φύλλα, τους βλαστούς, τους καρπούς ή τις ρίζες τους. Κάνε ΚΛΙΚ στον τίτλο Ποιο μέρος του φυτού τρώμε; για να μάθεις περισσότερα. Μπορείς, ακόμα, να παίξεις το παιχνίδι Βρες τα μέρη του φυτού πατώντας πάνω στην εικόνα.



Τα λαχανικά τρώγονται ωμά, δηλ. σε σαλάτες ή βραστά. Πάντα έχουμε σαλάτα στο τραπέζι και τα βραστά λαχανικά είναι το καλύτερο συνοδευτικό για το πιάτο μας. 




Τρώμε φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων, για να παίρνουμε όλες τις βιταμίνες. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις χρωματιστές βιταμίνες; Πάτησε πάνω στο εξώφυλλο και άκουσε το παραμύθι Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο. Μετά μπορείς να παίξεις το παιχνίδι Χρώματα και Βιταμίνες κάνοντας ΚΛΙΚ στην εικόνα. 









Και, φυσικά, προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής. 





Ώρα για κουκλοθέατρο με φρούτα και λαχανικά!



ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


Τραγούδι (δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο και Save as)
Κείμενο (πατάμε στο Download now και ακολουθούμε τις οδηγίες)


ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟ ΣΤΑΥΡΟ


Παιχνίδια με φρούτα και λαχανικά

Τα παιχνίδια με τις συλλαβές έχουν ένα βαθμό δυσκολίας και χρειάζονται βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο. Στην τάξη τα παίζαμε στην παρεούλα, όλοι μαζί. 





Πηγές 
http://eyzhn.edu.gr