Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Έρχεται το Πάσχα!

Σε λίγες μέρες αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα και υπάρχουν πολλά και διασκεδαστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. 
Πρώτα, όμως, να ακούσουμε τον Πέρη και την Κάτια, για να μάθουμε τι γιορτάζουμε το Πάσχα.


Μπορούμε να διαβάσουμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα και να δούμε όμορφες βυζαντινές εικόνες.
  Η Μεγάλη Εβδομάδα 1
  Η Μεγάλη Εβδομάδα 2
  Η Μεγάλη Εβδομάδα 3

Επειδή μας αρέσουν οι ζωγραφιές, μπορούμε να εκτυπώσουμε από εδώ και να φτιάξουμε ένα όμορφο βιβλιαράκι με την Ιστορία του Πάσχα.


Σάββατο του Λαζάρου


Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Χριστού. Ο Λάζαρος ζούσε με τις αδελφές του, τη Μάρθα και τη Μαρία, σε μια πόλη που την έλεγαν Βηθανία. Μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και οι αδελφές του έστειλαν μήνυμα στο Χριστό. Ο Χριστός, όμως, άργησε να πάει στη Βηθανία και ο Λάζαρος πέθανε. Όταν έφτασε ο Χριστός, οι αδελφές του έκλαιγαν για τον αδελφό τους και του είπαν:«Αν ήσουν εδώ, Χριστέ μου, δεν θα πέθαινε ο αδελφός μας». Τότε ο Χριστός ζήτησε να πάει στον τάφο του φίλου του κι όταν έφτασε εκεί, είπε:«Λάζαρε, βγες έξω». Και το θαύμα έγινε, δηλ. ο Λάζαρος αναστήθηκε. Ο Χριστός τότε είπε σε όλους: «Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή. Όποιος πιστεύει σε μένα, κι αν πεθάνει το σώμα, θα ζήσει αιώνια». 
Είναι μια σημαντική γιορτή γιατί μας προετοιμάζει για τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού και τη γιορτάζουμε με:
  • Τα κάλαντα του Λαζάρου







  

  • Λαζαράκια  
Μπορούμε να κάνουμε ζωγραφιές και εργασιούλες με λαζαράκια από εδώ.         


Κυριακή των Βαΐων 


Είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Γιορτάζουμε τη μέρα που έφτασε ο Χριστός στα Ιεροσόλυμα κι ο κόσμος τον υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Του άπλωναν βάγια για να περάσει και του φώναζαν: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου». 
Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρια, για να προετοιμαστούν οι μεγάλοι για την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Επίσης, ο Ιερέας μοιράζει βάγια στους πιστούς στην Εκκλησία.



Εικόνες από εδώ



Ώρα για παιχνίδι!